22 september 2008

Anne Frank

av Susanna Davidson

Känner du till Anne Frank? Flickan som skrev en dagbok under andra världskriget och berättade hur det var att behöva gömma sig bara för att hon var jude.

I den här boken får du redan på mer om Anne, både vad som hände före och efter hon skrev sin dagbok. Du behöver inte ha läst boken Anne Franks dagbok för att läsa den här boken.

Anne bor med sin familj i Amsterdam när Holland blir invaderat av Tyskland. Snart blir livet svårt för Annes familj som är judar. Hitler bestämmer bland annat att judar inte får äga företag, och inte heller får gå i samma skola som alla andra barn och de måste alltid ha en gul stjärna på sina kläder.

Sedan måste vissa judar åka till arbetsläger. För att familjen Frank inte ska behöva göra det så går de ”under jorden”. Det betyder att de gömmer sig och kan inte gå ut. De får hjälp av vänner som ger dem mat och annat de behöver och skyddar dem. Det är nu Anne skriver mycket i sin dagbok.

En dag kommer polisen och hämtar familjen. Någon har talat om var de gömmer sig och nu skickas hela familjen till koncentrationsläger. Annes dagbok blir kvar i gömstället och en av vännerna tar hand om den.

I den här boken får du reda på vad som hände sedan med Anne och hennes familj. Det finns också massor av foton från familjen Franks fotoalbum i boken.

Boken ingår i serien Berättelser ur historien.

En sorglig, hemsk men jättebra lättläst bok för dig som är från 11 år.

Inga kommentarer: