12 juli 2012

Balettskorna, Berättelsen om Flickorna Fossil

av Noel Streatfeild
Dom tre flickorna Fossil bor i ett hus på Cromwell Road i London under 1930-talet med deras förmyndare Sylvia, som flicorna kallar för Mindy, deras Nanny, kokerskan och Clara.

Alla tre flickorna är adopterade. Pauline räddades från ett skeppsbrott och adopterades av Gaff (förkortning av gammelfarbror Frederick). Petrova är från Ryssland, hennes föreldrar hade dött på ett sjukhus och Gaff som hade varit nära vän med Petrovas pappa, fick ta hand om barnet.

Och det tredje barnet skickar han med posten med ett brev där det stod att barnets far hade dött och att den unga balettdansösen, som var mamman, inte hade pengar nog att ta hand om barnet. I brevet står det också att Gaff har ordnat så att banken skulle ge dem pengar i fem år till. Det står att barnets namn är Posy. Och i korgen som Posy låg i låg även ett par balettskor.

Pauline och Petrova (när dom är äldre) går i skolan och i skolan kallar man dem för Brown eftersom det är Gaffs och Mindys efternamn. Men barnen vill inte kallas för det och tar namnet Fossil (eftersom Gaff samlar på fossiler).

Efter fem år kan dom inte gå kvar i skolan längre eftersom att pengarna inte räcker till. Sylvia rensar ut i några rum och tar in inackorderingar. En av dem är Theo som arbetar i Madame Fedolias scenskola. Theo tycker att flickorna har talang och Mindy skickar dom till scenskolan där dom lär sig att dansa, sjunga, spela teater och uppträda på scen.

När Pauline blir tolv och får börja tjäna pengar på teater får hon en roll som Alice i Alice i Underlandet och tjänar 4 pund i veckan. Och alla i huset vet att dom kommer att behöva pengarna som Pauline tjänar.

Ett Sommarboktips av Beatrice 11 år.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag fick den här boken av min pappa på et bokutsal i Lysekil när jag var 10 år gammal, och den är faktiskt den bok jag minns bäst från barndomen. Den kan värkligen rekommenderas för barn i alla åldrar.