26 mars 2008

Halvmåne detektivbyrå

Halvmåne Detektivbyrå av Eoin Colfer

Fletcher Moon är en tolvårig privatdetektiv som trots sin ålder har löst ett antal kniviga fall. Han är väldigt stolt över sin online-utbildning på Bernsteins Academy i Washington där han har fått sin guldförgyllda detektivbricka.
I denna bok en blir han anlitad av en av skolans innetjejer som vill hyra honom efter att han har löst ett fall direkt genom sin fantastiska slutledningsförmåga.

April, som flickan heter har blivit av med en lock från en berömd popstjärnas hår som hon har köpt på ebay. Hon talar om för honom att det är en hel del andra konstigheter som pågår i den lilla staden och misstankarna riktas genast mot familjen Sharkey som enligt vad alla säger är en familj som bara består av brottslingar. Fletcher Moon vet av egen erfarenhet att Red Sharkey, den äldste av bröderna stal hans detektivbricka.

Fletcher tar sig an fallet och genast råkar han i mer trubbel än han kunde tänka sig. En natt hör han något konstigt utanför sitt hus där han bor med sina föräldrar och när han går ut för att kolla blir han nedslagen av någon med en hockeyklubba eller något liknande. Han vaknar upp på lasarettet med en massa skador. Han tror att han ska kunna bevisa vem som har överfallit honom och ger sig iväg mitt i natten för att låna en kamera, för att kunna fotografera sina skador, istället blir han överfallen på nytt och denna gången blir han även misstänkt för att ha satt eld på en klasskompis hus. Det visar sig att enda sättet att rentvå sig är att försöka lösa fallet tillsammans med sin värsta fiende Red Sharkey.

En spännande bok från 10 år.

Inga kommentarer: