21 juli 2009

Secrets in the fire

av Henning Mankell

Bokens huvudperson heter Sofia. Det börjar med at Sofia bor i en by med sin pappa, mamma, syster och sin bror. Hennes pappa heter Hapakatanda, hennes mamma heter Lydia, hennes syster heter Maria, och hennes bror heter Alfredo. En natt vaknar hon och hör skrik runt omkring. Det var banditer som hade kommit för att plundra och döda. Dom dödade Sofias pappa. Efter dom hade gått så började Sofia och resten av hennes familj att gå.

Efter en vecka kom dom till en by där dom byggde en hydda. En dag när Sofia och Maria skulle gå och jobba så lekte dom och dom sprang ifrån väggen där dom igentligen skulle gå och så trampade Sofia på en landmina. Maria dog men Sofia överlevde. Sofia förlorade båda hennes ben och hon behövde vara en long tid på sjukhuset. Hon behövde också ett par nya ben. När hon kom hem så var hennes mamma med någon ny som var väldigt dum mot Sofia.
Så Sofia bestämde att åka tillbaka till sjukhuset till doktorn som hade hjälpt henne. Han hette Raul. När hon kom dit träffade hon honom, och han hjälpte henne. Så hon kom till en tjej som lärde henne att sy. En dag kom hennes mamma dit och bad henne komma hem. Lite senare kom en man som ville att hon skulle ta över hans sy-affär. Hon gjorde det och hon sydde andras kläder. Försättning kommer i nästa bok.
Ett sommarboktips från Fredrika 13 år

Inga kommentarer: