22 december 2010

Lucka 22

Syltmackor och Oturslivet
av Anna Ehring

Syltmackor och Oturslivet är första delen i serien Drakhjärta. Den handlar om Nisse Berg som är 11 år och bor i området Bagarmossen – en förort till Stockholm.

Just för tillfället känns livet ganska surt för Nisse. Trots att han och polaren just startat en band tillsammans med två andra tjejer i klassen känner han sig otroligt Otursdrabbad. Hans pappa är arbetslös och kämpar för fullt med att hålla ihop familjen efter mammans bortgång. Nisses mamma dog nyligen i cancer efter en lång tids sjukdom. Såklart känns det sorligt och tomt. Nisses lillebror Nodi, 2 år verkar inte känna samma saknad efter mamman. Han älskar att busa och stoja runt med Nisse. Och Nisse kan inte låta bli att tycka han är gullig fast det kan bli jobbigt ibland.

Men så en dag dyker Harry upp som gubben i lådan. Harry, en ”syltälskande”, ”broccolihatande” ödla. Precis innan mamma dog hade Nisse önskat sig en hund men fick istället en ödla. Vad skulle man med en ödla till? Den kan man ju inte gosa med. Fast visst blir det lite kul och smått tokigt när han en dag hittar sin ödla (som egentligen - enligt Harry själv - är en drake) puffande på en cigarr. En talande drake som kräver sina syltmackor, och som delar med sig av sina kloka tankar om livet. En drake som delar med sig av sitt mjuka drakhjärta. Vad mer kan man begära? Livet börjar kännas ljusare för Nisse.

En härlig bok för dig som är från 9 år, om sorg, glädje, döden och livets tokigheter.

Inga kommentarer: