21 december 2014

Lucka 21

Inmurade
av Lena Ollmark

Boken handlar om Leo som med sina föräldrar har flyttat från storstan till en liten by som heter Firnby långt ut på landet. Han är spänd över att komma till en helt ny plats och att börja sexan i en ny skola. Leo hoppas att allt ska bli annorlunda och bättre i den nya skolan, han ville bli någon annan här… Ganska snabbt lär Leo känna Natta och Teddy, de är två av Leos nya klasskamrater och det märks tydligt att de två inte gillar varandra. Natta och Teddy pratar helst inte med varandra, men båda pratar med Leo.

Några byggnadsarbetare börjar renovera den gamla skolan. Bakom en tegelvägg i källaren upptäcker de ett bortglömt lönnrum. Det är inrett som ett gammalt klassrum och på bänkarna ligger skolböckerna fortfarande uppslagna, som om en skolklass bara rest sig upp och gått därifrån i all hast. Men varför är rummet igenmurat? Och är det sant som Natta säger det spökar i skolan?

Helt ofrivilligt blir Leo, Natta och Teddy indragna i mysteriet och de inser motvilligt att de måste samarbeta. För över hundra år sedan rasade en fruktansvärd snöstorm i trakten. Några barn blev instängda i skolan tillsammans med sin strängt religiösa lärarinna. De som enligt sägnen kallas för Firnbarnen och som frös ihjäl 1919… Men tänk om de stackars barnen istället dog i skolans källare, på ett mycket mer fasansfullt sätt?

Inmurade är första boken i serien Firnbarnen

Inmurade är en riktig rysare för dig som inte är lättskrämd och som är från 10 år. Jag lovar att det blir både makalös spänning och gåshud!

Inga kommentarer: