13 december 2011

Lucka 13

Jag är jag av Emma Adbåge

Mickan är sju, nästan åtta år. Hon är tyst och tycker inte om att prata i klassrummet, och därför tror alla att hon är jätteblyg och rädd. Men det är hon inte! Mickan är bara rädd för två saker egentligen: borrmaskinen i snickis och saker som är knottriga eller bubbliga, som avokado eller fasttorkade tomatkärnor.

Hon är också mycket fundersam och tänker på en massa saker - som varför vissa tjejer gör sig till inför killarna, fast de är helt annorlunda annars. Varför hon bara inte kan få vara ifred och bara leka med sin bästis, Penny. Vem som har stulit fiskarna i deras klassrum. Och om hon är den enda i klassen som blir kallsvettig när fröken säger att de ska ha draaaaaamaaaa (spela en pjäs).

Mickan har en stark vilja och vet vad hon vill och kan visst ta för sig, fast på sitt eget sätt. Det handlar mer om att andra är dåliga på att lyssna på Mickan än att hon är dålig på att säga vad hon tycker.

Att ta del av Mickans liv och tankar är roligt och ibland kan man verkligen känna igen sig själv. Emma Adbåge har själv illustrerat med knasigt fina bilder, vilket gör boken ännu bättre.

Passar bra som högläsningsbok från 6 år, eller läsa själv från 9 år.

Inga kommentarer: