31 augusti 2010

Aileme: befrielsens tid

av Johan Ehrenberg

Gudarna är allt. Gudarna är allsmäktiga. Vi måste dyrka gudarna. Vi måste göra som gudarna vill, annars släpper de lös ondskans makter över oss. Men vad gör man om gudarna allihop är en skara maktlystna galningar som leker med vår värld, livnär sig på oss och njuter av det åtlöje vi gör oss själva till? Ingenting är som vi tror, ingenting går att lita på.

Be till gudarna, annars drar du deras vrede över dig. Be aldrig till gudarna, dina böner dödar dig sakta. Sätt din tro till gudarna, de hjälper dig. Sätt din tro till gudarna, och du dör innan ditt verkliga liv börjat. Krig utkämpas i gudarnas namn, liv tas i gudarnas namn, och ändå bestjäl de oss på så mycket mer.

Gå tillbaka i tiden till en värld där Oden är den högsta av gudarna, där Jha är en vettvillig galning, Satan en torterad och vanställd ängel, där ska du nu få följa de två människor som vägrade böja sig för gudarnas nycker och så frambragte den sista striden, Ragnarök.

När jag själv läste Aileme blev jag oerhört förvirrad, så jag vill informera läsarna om att boken berättas då Ailemes älskade nedtecknar allt vad hans käresta har gått igenom. Den tas också över av andra berättare under historiens gång, och det är dessa blandade minnen och skeenden som du slagit upp boken för att läsa.

Ett sommarboktips av Erica 17 år.

Inga kommentarer: