26 augusti 2010

Skämmarkriget

av: Lene Kaberböl

*SPOILER VARNING! LÄS EJ INNAN DE TRE FÖREGÅENDE DELARNA*
Hemma igen, hemma, och kriget mellan klanerna stoppades. Allting är ett minne, bara ett minne. Men rösterna som viskar till Davin om nätterna säger annat, Drakans fortsatta härjningar och den beslutsamhet som har gripit Nico visar vad där är att vänta.
När så Nico beslutar sig för att agera vill han inte ha med någon av familjen Tonerre, vill inte att de ska riskera sina liv för ett krig han borde ha stoppat innan det bröt ut. Istället tar han kontakt med en gammal bekant, Carmian, en kvinna som får Davin att tappa hakan och Dina att visa tänderna. Men Davin och Dina är inte så lätta att skaka av sig som Nico tycks tro, speciellt inte när den ena av dem bär ormens gåva inom sig. Trots hans genomtänkta plan för att lämna de båda syskonen bakom sig får han med sig Davin på skeppet, senare också Dina. Det var inte så det skulle vara, Nico ville inte att de skulle behöva genomlida mer. Men vad går det att göra åt det när de hänger sig fast vid honom som barn i kjolarna på sin mor? Fast beslutna att Nico också ska överleva ger sig Skämmerskans barn in i ett krig som började någorlunda harmlöst, men nu har utvecklats till att involvera hela Sagishalvön.
Och inte räcker det med blodfläckat krig, människoätande drakar, män som dricker drakblod och inte känner skam, dessutom så dyker en annan släkting till Dina upp, en som inte är lika vänligt sinnad Sezuan, utan det riktiga hotet Melussina oroat sig för.
Sorg, kärlek, glädje, skräck, det här är ingen barnbok längre, den är så mycket mer.


Ett sommarboktips av Erica 17 år

Inga kommentarer: